3 mei 2018

10 jaar samen Veilig Uitgaan = Veilig Thuiskomen in Overijssel en Twente

Het is alweer 10 jaar geleden dat de theaterworkshop Veilig Uitgaan = Veilig Thuiskomen zijn intrede deed in de provincie Overijssel. Het toenmalige ROVO (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel) gaf in 2008 het startsein voor een duurzame en succesvolle interventie. Een grote afvaardiging van provincie- en gemeenteambtenaren op het gebied van verkeersveiligheid, zagen 10 jaar geleden in Oldenzaal een verrassende VUVT theaterworkshop als try-out op het gebied van rijden onder invloed, die toen al trendy en vooral confronterend was opgezet.

Het ROVO besloot meteen om VUVT op de campagne en interventielijst te zetten voor scholen van het voortgezet onderwijs (VEVO). Van Oldenzaal door naar het AOC de Groene Welle in Zwolle en vervolgens naar het Vechtdal College in Hardenberg en het Canisius in Tubbergen.

In 2009 ontving het ZAT Projectenbureau direct de Overijsselse Verkeersveiligheidsprijs van het ROVO en dat was een flinke aanmoediging om de theaterworkshop nog vaker op de VEVO scholen in te zetten. 
Anno 2018 hebben 80% van de VEVO scholen in Overijssel en Twente VUVT gezien en iedereen is unamien dat VUVT nog altijd volop in beeld is als dé theatrale interventie om scholieren bewust te maken van de gevaren van rijden onder invloed en om vooral veilig thuis te komen.

Acteur van het eerste uur en tevens nestor van VUVT: Jan Pieterman is nog altijd op energieke wijze betrokken bij de uitvoeringen van VUVT. Als geen ander heeft hij 10 jaar VUVT op intense wijze beleefd.
Zag veranderingen in het gedrag van de scholieren. Van horeca naar bijvoorbeeld de keet. Maar zag ook dat de scholieren meer verantwoordelijkheid durven te nemen om veilig thuis te komen.
Jan kan over 10 jaar VUVT een boek schrijven met volop anekdotes. Leukste moment was tijdens een vakantie in Griekenland, waar een stel jongeren uit Vriezenveen naar hem toekwamen bij het zwembad en zich afvroegen of hij die meneer van de ouderraad een paar jaar geleden was...  

Actrice van het eerste uur: Esther ter Horst, is inmiddels vervangen door een team van jonge actrices. Esther kijkt nog altijd terug op een onvergetelijke periode in Overijssel en Twente en is met name trots op het aantal scholieren die aan VUVT hebben meegedaan. In 2008: 500 scholierlen en bij haar afscheid in 2015 waren dat jaarlijks circa 14000 scholieren. 

Op uitnodiging van het Regionaal Orgaan Verkeersveilig Oost Nederland is VUVT onlangs weer gepitch voor gemeenten en scholen op de VEVO netwerkbijeenkomsten in Almelo en Zwolle. Alle deelnemers ontvingen als blijk van waardering een doosje met petit-fours met de passende opschrift 10 jaar "samen veilig thuis".   

Met subtiele veranderingen is VUVT vanaf seizoen 2018/2019 wederom volledig up-to-date en klaar om weer 15.000 scholieren in Overijssel en Twente jaarlijks op eigentijdse en indringende wijze te bereiken.
 
Esther Ter Horst en Jan Pieterman in 2008

VUVT wint in 2009 direct de Overijsselse Verkeersveiligheidsprijs    

VUVT 2018 met Jan Pieterman en Tamara Hofman (links) en Amy Beekmans (rechts) 

Deel dit via social media:
Twitter Facebook LinkedIn E-mail

Spring Mix

Lars Behrenroth
in the mix for
www.alcomobilisme.nl

ZATfm in the Mix

Click and listen to......
ZATFM

Digital Radio Station

Guest-Deejay NOV22

DJ Virato

Nieuws


rss
Nederlands Deutsch
© 2023 Koop & Co - Realisatie: Slagkracht